Buđenje percepcije vina

Publika Mladena Rožanića mora da odvoji potrebno vreme i da se istinski prepusti uživanju u fazama vinskog putovanja, kako bi u potpunosti doživela i razumela ovo iskustvo namenjeno očima i nepcu.

Mladen odvaja sve vreme za razvoj vinskih kreacija, tvrdoglavo se suprotstavljajući današnjim brzim i agresivnim komercijalnim proizvodnim metodama i ide radikalno suprotnim putem tako što svojim vinima daje onoliko vremena koliko im je potrebno da se sama usaglase.

„Strpljenje je fantastična podrumska tehnika“, kaže on. „Zato što vinima treba vremena da pronađu jedno drugo."

Rožanić neumorno radi na zaokruženju svoje vizije istinski prirodnog vina, kreiranog s ljubavlju i minimalnom intervencijom, koristeći davno zaboravljene i zanemarene drevne veštine vinifikacije, koje primenjuje već više od 20 godina.

„Pratim novu viziju vinarstva. Da bih to postigao, treba da promenim svest ljubitelja vina. Zašto bi vinarstvo uvek trebalo da obećava idealnu interpretaciju stvarnosti, a ne da oslikava stvarnost kakva jeste? Moja vina su iskrena i sirova, ali delikatna kao i sama priroda.”

Mladen je u miru sa spoznajom da njegova vizija – namerno – nikada neće biti završena. Njegovih šest kćerki, poznatijih kao Sorelle, polako, ali sigurno preuzimaju porodično nasleđe i otvaraju potpuno novo poglavlje u budućnosti, elegantno kao što se to izvodilo još od 1200. godina kada je počelo uzbudljivo putovanje ove stare mletačke porodice. U međuvremenu, Mladen Rožanić ne prestaje da istražuje svet vina:

„Želim da probudim percepciju vina, shvatajući ga onako kako ga je priroda zamislila. Želim da istražim njegovo značenje i to znanje prenesem ljubiteljima vina. Stalno se vraćam poreklu i uvek otkrivam nešto novo.”