Vinareva priča

Mladen Rožanić oličava vatrenu strast prema sopstvenoj umetnosti. Veštine stečene u stalnoj potrazi za znanjem, napornim radom i ljubavlju, tajni su sastojak svake boce vina koju stvori.

Mladen se možda najbolje može opisati kao vinski režiser. Kao „autsajder” u vinarstvu, ostavlja svoj potpis iskrenim, ali ambicioznim pristupom, stvarajući podjednako iskrena i ambiciozna vina. On pomera definicije, stvarajući prostor za do sada neostvarene, prefinjene i elegantne senzacije, ujedinjene u jednoj čaši vina.

Njegovi savremenici žude za formalnim savršenstvom, ali on sebi ne nameće imperativ konvencija. Mladenova vina su namerno neuglađena i „nedovršena” jer ih smatra pozornicama. Na tim pozornicama režira predstave inspirisane svojim zapažanjima o prirodi i društvu: od komedija i zabava do drama i velikih filmskih ostvarenja – daleko iznad popularnih definicija kao što su „prirodna“ ili „oranž“ vina.

U Mladenovim vinima ćete pronaći intenzivna lična iskustva poput radosti prvog poljupca ili tuge zbog prekinute ljubavne veze... Ili još bolje: da li se sećate ukusa svog prvog zalogaja sušija, nakon odrastanja na pici i hamburgerima?

Mladenova vina su u stalnom pokretu, uvek plešu u fokusu i jednostavno privlače pažnju. Jedna čaša njegovih remek-dela često obuhvata celu scenu, neumorno se transformišući od prvog do poslednjeg gutljaja.

Mladen svojim vinom slika pravi život, opsednut istraživanjem svoje duše i ljubavi. „Volim da delim svoje poteze četkicom dok vinifikujem, jer nemam šta da krijem. Samo da podelim”, kaže Mladen. Njegova stvarnost je fluidna, kao da je svet u ovom trenutku stvoren pred njegovim očima i teče nezaustavljivo iz njegovih pipeta.

Poput nagrađivanih festivalskih filmova, više od 20 različitih etiketa vina i strpljivo odležanih berbi jedna za drugom nastavljaju da šepure u njegovom vinskom podrumu. Izbor je suviše je obiman da bi se iskusio odjednom. Poput gledanja filma iz Panavision ere, jednostavan snimak nije moguć: svako vino razvija sopstveni narativ i igra drugačiju ulogu.