Roxanich filozofija odležavanja vina

Vinar Mladen Rožanić veruje u tradicionalnu umetnost pravljenja vina. U svaku bocu sa venecijanskim porodičnim grbom iz 13. veka utkano je drevno znanje, koje je brižljivo usavršavano kroz vekove.

Posvećenost iskrenim i potpuno prirodnim metodama proizvodnje se proteže ne samo u vinogradima, već i u podrumima. Strani uticaji na vino svedeni su na apsolutni minimum.

Roxanich vina su fermentisana autohtonim kvascima i sazrevaju sa sopstvenim taninima, dobijenim isključivo iz koštica, kožica i eventualno peteljki grožđa. Ovo garantuje prirodan ukus i osećaj neponovljivosti i nezamenljivosti.

„Naš cilj je da stvorimo vina spremna za dug proces sazrevanja i dugo čuvanje", kaže Mladen Rožanić.

VINS DE LONGUE GARDE

Mladen Rožanić je rano shvatio da vina koja stvara imaju veliki potencijal za odležavanje. Uzorci koji se čuvaju u arhivi godinama postaju sve bolji. Posle više od 20 godina proizvodnje vina, njegov cilj je sve bliži.

Vina stvorena za dugo odležavanje moraju da budu pravilno pripremljena – od posebno prilagođenih procesa maceracije, preko alkoholne fermentacije, do kasnije faze malolaktičke fermentacije.

Period sazrevanja kome teži, kao otelotvorenje biodinamičkog učenja Rudolfa Štajnera, je sedam godina. Sedam je rezultat određenog usmerenja. Ovaj broj ima značajno simboličko značenje. Predstavlja ciklus zrelosti. Školski uzrast deteta. Broj dana u nedelji. Period oporavka naših ćelija.

„Svojim vinima moram da dam vremena, potrebne su godine da sazreju. Na taj način vino dobija svu ljubav i negu kako bi da postalo potpuni, izbalansirani eliksir života”, smatra vinar.

Mladen svoja vina ne dorađuje kako bi ih ujednačio, nego želi da ljubiteljima pruži ukus svake pojedinačne berbe. Vežba umeće spajanja svih uticajnih elemenata koji uokviruju određenu godinu. Na ovaj način, u svakom gutljaju otkrivamo celokupan razvojni put vina.

Učenje Rudolfa Štajnera i Marije Tun imala su veliki uticaj na Mladenovu filozofiju vinarstva, postavljajući temelje prirodnim i iskrenim procesima proizvodnje vina kojih se pridržava. Štajner je bio austrijski filozof, spiritualista, naučnik i pisac 19. veka i otac biodinamičke poljoprivrede, vrste organske poljoprivrede vođene principima održivosti planete Zemlje, prilagođavanja ritmovima svemira i ravnoteže. On je otac antropozofije, dok je Marija Tun proširila Štajnerovu filozofiju, uvela je u praktičnu upotrebu i razvila lunarni kalendar, u kome je detaljno odredila dane pogodne za svaku aktivnost. Oboje su dali neprocenjiv doprinos za prirodne vinare.

VIŠE OD OBEĆANJA

Pojedina vina se prodaju en primeur, dok su još u ranoj fazi vinifikacije. Ona su obećana budućem vlasniku mnogo ranije nego što su spremna za uživanje, ponekad godinama pre nego što budu flaširana i spremna za prodaju.

Pristup Roxanich vinarije je drugačiji. Roxanich ne veruje u prodaju obećanja, već u njihovo ispunjavanje. Vinar Mladen Rožanić se čvrsto drži mišljenja da vino treba predstavljati tek kada dostigne balans i bude spremno za uživanje. Ovaj pristup pokreće njegov rad i definiše njegovu posvećenost da isporuči zrela i dugo odležana vina.