Destinacija Motovun

Impresivna vinarija Roxanich, kao i istoimeni vrhunski dizajn hotel, nalaze se u srednjovekovnom gradu Motovunu, u centralnoj Istri u Hrvatskoj, naspram Venecije.

Srce Istre. Raskršće sećanja. Mešavina kultura. Svaka je ostavila svoj trag u istoriji, tradiciji i baštini ove mirne zemlje. Stari Rim, Venecija, Francuska i Austrougarska su se nadmetali za Istru, obogaćujući njeno nasleđe.

Jedinstveni istarski teroar, u kombinaciji sa izvanrednim umećem jednostavne i prirodne prozivodnje vina, donosi danas svetsko priznanje vinskim kolekcijama Roxanich.

U nazivima vina Roxanich otkrivamo tragove istarske i venecijanske istorije i geografije, naše kulture i baštine. Odrazi tih segmenata definišu pravljenje vina Mladena Rožanića. 

Motovun je drevni čuvar Istre, destinacija koja odiše kulturom, gastronomijom i teroarom. Očaravajuće mesto, spremno da oduševi sva naša čula. Roxanich Montona je naša svesrdačna dobrodošlica u svet istarske Malvazije i maceriranih belih vina.

Mirna, najduža istarska reka, natapa Motovunsku šumu - kolevku istarskog belog tartufa. Protiče ispod Roxanich vinarije u Motovunu i uliva se u Jadransko more kod Novigrada. U vreme starih Rimljana, Motovun je bio luka. Male lađe su prevozile amfore sa uljem i vinom na veće trgovačke brodove u luci Antenal na ušću Mirne.

Draga je mala istarska reka koja protiče okolinom grada Buzeta duž predivnih kanjona i vodopada. Ona donosi ljubav i vodu poljima božanskih istarskih tartufa. 

Kao što samo ime sugeriše, Roxanich Rovigno je posvećen najprepoznatljivijem simbolu Jadranske obale i Istre – gradu Rovinju, savršenom gradu sa razglednice.

Inovativno roze vino Portorose, nazvano po elegantnom jadranskom letovalištu Portorožu, odiše aromama koje podsećaju na šetnju baštom i biranje prvih ruža u godini.

Roxanich Venezia predstavlja odavanje priznanja „La Serenissimi” – istorijskoj Mletačkoj Republici ili Republici Veneciji, našim precima i kulturi. Bilo je to vreme previranja i stalnih promena, a upravo na taj način rođena je Roxanich Venezia - sa idejom stvaranja flaširane istorije naše baštine.

U doba starog Rima, Porat Antenal bila je najveća luka u severnom Jadranu. Samo je venecijanska luka bila veća od Antenala. Prema antičkim izvorima, u Antenalu je u svakom trenutku bilo usidreno čak 50 brodova na kojima su se vijorile različite zastave. U čast brodovima, pomorcima i trgovcima koji su plovili na njima, stvoren je Porat Antenal, prvo desertno vino uzgojeno od odležanog istarskog grožđa u čast putnika koji otkrivaju nove vidike.

SuperIstrian je koncipiran kao simbol ličnih i kolektivnih dostignuća Istrijana. Istrajnost i trud, zajedno sa strpljenjem, karakterišu radne ljude Istre, pa u nazivu ovog vina i sadržaju boce otkrivamo temelje filozofije vinara Mladena Rožanića i njegove težnje za dugim odležavanjem vina.

„Vino nastavlja da živi, i vrlo često nadživi svog tvorca. Vino nastavlja da živi i u boci, pod pretpostavkom da je reč o prirodnom vinu. Vino mora da se pripremi za ovaj dug put počevši od besprekornog rada u vinogradu, preko strastvenog rada u podrumu, sa velikom ljubavlju prema svemu što radimo, dajući sve najbolje od sebe“, napominje vinar Mladen Rožanić.