Premijerno predstavljanje Roxanich etiketa pod sloganom “Freedom by Nature”

 

Vinarija Roxanich predstavila inovativno, iskreno iskustvo uživanja u prirodnom vinu za nezavisne ljude

roxanich

Novo ruho Roxanich brenda i veličanstvena ponuda dugo odležanih, retkih, prirodnih vina iz drevnih venecijanskih zemalja predstavljeni su u najsavremenijim prostorijama Roxanich Winery and Design Hotel-a, u Motovunu u Istri, 3. decembra 2021. godine. Ljubitelji vina i dizajna iz celog sveta okupili su se kako bi se nadahnuli ovim istinskim porodičnim skladom: izložbom slika Petre Rožanić, koja je poslužila kao okosnica novog identiteta, predavanjem o ličnoj filozofiji i stvaralaštvu Mladena Rožanića, posvećenog ekskluzivnoj temi „Buđenja vina“ i predstavljanjem osnove nove komunikacije vinarije na temu „Freedom by Nature“ – sloboda prirode u režiji Lare i Sare Rožanić.

 Mladen Roxanich

Švajcarski preduzetnik Mladen Rožanić osnovao je svoju avangardnu vinariju u Motovunu sa vinogradima na lokacijama Bačva i Bušure u Istri, a vodi je i danas sa svojih šest kćeri, po kojima je nazvana linija Sorelle, sa naglaskom na beskompromisnom kvalitetu i biodinamičkom uticaju na prirodnu sredinu.

„Naše misli, vina koja proizvodimo i pijemo, umjetnost u kojoj uživamo odgovorno odražavaju svet u kome želimo da živimo“, rekao je Mladen Rožanić na predstavljanju novih etiketa. Dok on lično nastoji da probudi percepciju dugo odležanih, prirodnih vina, shvatajući ih onako kako ih je priroda zamislila, porodična umetnica Petra Rožanić u likovnim izražajima i slikama pokazuje svoj puni karakter za potpuno nove etikete vina Roxanich.

Nova Rožanić generacija, predvođena sestrama Larom i Sarom Rožanić, poznatim i kao Sorelle, predstavila je u Motovunu novi pravac komunikacije u saradnji sa međunarodnom agencijom za brendiranje iz Ciriha Brand New World, odgovornom za profesionalno usklađivanje svih komunikacijskih komponenti vinarije, hotela i restorana u sveobuhvatan identitet.

Slogan “Freedom by Nature” je osnova svega za šta se Roxanich zalaže. Na temelju sopstvene, strogo prirodne prakse proizvodnje vina, kao i ličnih uverenja na kojima vinar Mladen Rožanić i njegovih šest kćeri - Sorelle grade porodični posao, slogan "Freedom by Nature" je više od zbira njegovih delova. To je snažna filozofska izjava inspirisana učenjima Rudolfa Štajnera o prirodi i ličnoj slobodi, kao i o autentičnoj, intimnoj istorijskoj pozadini koju porodica Roxanich nosi sa sobom, sa svojim drevnim venecijanskim nasleđem još od 13. veka.

Roxanich čvrsto stoji iza porodičnih vrednosti da bude iskrena ponuda za inteligentne i nezavisne ljude, koji žele da formiraju sopstveno mišljenje o prirodnom vinarstvu i otkriju nove horizonte u životu, kao ultimativni izraz lične slobode.

Vinski entuzijasti se slažu da je vredelo čekati ovaj novi dizajn Roxanich brenda. Izbor od 20 organskih vina, od laganih belih i roze punih ukusa, preko odležanih i maceriranih oranž i kompleksnih crvenih vina, suviše je obiman da bi se iskusio odjednom. Radi lakšeg snalaženja, vina Roxanich su sada podeljena u tri različite linije: PHILOSOPHY, SORELLE i FIRST ROSES.

Ne verujemo u prodaju obećanja, već u njihovo ispunjavanje. Čvrsto se držimo mišljenja da vino treba predstavljati tek kada dostigne balans i bude spremno za uživanje. Ovaj pristup pokreće naš rad i definiše našu posvećenost da isporučimo zrela i zaokružena vina. Naše nove kolekcije i etikete vina u potpunosti odražavaju tu posvećenost“, rekao je Mladen Rožanić.

Oslanjajući se maksimalno na znanje, Mladen stvara vina uz minimalne intervencije. Ovim je postavljena osnova i ultimativna vizija vinifikovanja i dozrevanja međunarodnih i autohtonih sorti, kao što su Teran, Merlot, Borgonja, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir, uključujući fortifikovana i penušava vina, koja čine najprestižniju liniju Philosophy.

 

Kolekcija Sorelle posvećena je kćerima vinara Mladena Rožanića – vina ljubavi – vina za ljubav. Etikete vina Lara 1/6, Petra 2/6, Sara 3/6, Mara 4/6, Zara 5/6 i Tara 6/6 nastavljaju Mladenovu tradiciju maceriranih i spontano fermentisanih vina, oslikavajući sunce, zemlju, dah i dušu Istre u beloj i crvenoj boji.

Roxanich Sorelle Collection

„Dve najpopularnije hrvatske crvene sorte – Plavac Mali sa čuvenog položaja Dingač i drevno istarsko grožđe Teran – spojeni su prvi put u istoriji u jedinstvenom vinu koje nosi moje ime. Baš kao i ovaj spoj, moje slike odražavaju naizgled nespojive komponente, ali istovremeno izražavaju punoću moje lične slobode“, smatra Petra Rožanić, nosilac vina Roxanich Petra 2/6.

 Roxanich First Roses Collection

Kolekcija „First Roses” ili „prve ruže” predstavlja najmlađa vina podruma Roxanich – bela, crvena i roze vinifikovana u neutralnim bačvama. U nazivima ovih vina pronalazimo tragove istarske i venecijanske istorije i kulturne baštine. Montona, Mirna, Rovigno, Portorose, Draga i Venezia definišu kolekciju „First Roses” kao pravi omaž predivnom pejzažu koji okružuje Roxanich vinograde i njegove veličanstvene ljude.

Izložba slika Petre Rožanić, koja je poslužila kao inspiracija za novi identitet, predstavlja prvu izložbu otvorenu u vinariji. Izložbu je svečano otvorio Ranko Murtić, predsednik Fondacije Murtić i najavio nastavak višegodišnje saradnje sa vinarijom Roxanich.

„Mladenovo i moje dugogodišnje prijateljstvo je preraslo u profesionalni odnos. Planiramo poslovnu saradnju, uz njegovu ambiciju da promoviše art u prostorima vinarije. Budućnost Fondacije Murtić je bliska Mladenovoj viziji. Fondacija promoviše različite umetnike. Pratimo Petrin rad od samog početka i mogu samo da kažem da je napravila divnu prvu izložbu, koja je postavila osnove vizuelnog identiteta i buduće tradicije kuće Roxanich.“