Roxanich @ Homa Fine Dining

Homa - fine dining restoran u Beogradu

Master šef Filip Ćirić, Vlastimir Puhalo i Antonio Pasarela su partneri u projektu pod nazivom Homa - više od decenije istrajno rade na viziji da kroz savremeno kuvanje predstave tradicionalne namirnice na potpuno drugačiji, prefinjeniji način.

Po zanimanju ugostitelj, master šef Filip Ćirić rođen je u Pirotu. U Beogradu živi i radi više od 20 godina. Kao veoma mlad, otvorio je restoran Eklektika, koji je bio ispred svog vremena. Malo njih je tada prepoznalo Filipovu filozofiju. Ipak, "The New York Times" jeste.

Tokom rada u jednom beogradskom restoranu, Filip je upoznao svog sadašnjeg poslovnog partnera Vlastimira Puhala, sa kojim je nekoliko godina kasnije otvorio restorane Homa i Homa Bistrot. Želeli su da izgrade nešto drugačije i na taj način doprinesu razvoju grada.

Fine dining restoran Homa se ističe svojim blistavim belim minimalizmom. Restoran je dobio naziv po mitskoj ptici iz persijske mitologije koja nikad ne sleti na zemlju, već neprestano leti visoko po nebesima.

U Homi se fina hrana pravi prefinjenim procesima i metodama. Koriste se namirnice poreklom iz Srbije i okruženja, uglavnom sa Jadrana. Homa se istakla na gastro sceni kada je Filip počeo da servira degustacioni meni sa uparivanjem vina i hrane, što je bio pionirski poduhvat u srpskoj gastronomiji.

Restoran Homa je predstavljen u Mišelin vodiču za 2021. godinu, prvom za Srbiju. Za sada nijedan restoran nije dobio Mišelin zvezdicu, ali je u ovom prvom izboru 14 restorana zaslužilo preporuke inspektora koji ih ocenjuju prema svetskim kriterijumima Mišelin vodiča sa ciljem da pruže najbolje preporuke gastronomima širom sveta. 

Ocena Mišelin vodiča

„Iako se nalazi u istorijskoj četvrti Dorćol, Homa donosi potpuno moderan izgled i utisak. Danju sedite na zelenoj terasi ili noću u intimno osvetljenom restoranu. Kreativno kuvanje ima suptilne italijanske uticaje; probajte degustacioni meni iznenađenja. U ponudi su oranž, prirodna i biodinamička vina.”