Roxanich @ Iva New Balkan Cuisine

"New wave” restoran balkanske kuhinje u Beogradu.

Restoranu Iva New Balkan Cuisine je dodeljena oznaka "Bib Gourmand" u Mišelin vodiču za 2021. godinu, kao priznanje za izuzetnu vrednost za uloženi novac. Iva New Balkan Cuisine je lokalni restoran koji poslužuje suptilno prefinjena tradicionalna balkanska jela.

Jedan od najzanimljivijih beogradskih restorana svakako je Iva New Balkan Cuisine, gostoljubivo i užurbano mesto u srcu Beograda. Odličan izbor za sve koji žele da uživaju u balkanskoj kuhinji “novog talasa”, a nudi izuzetnu vrednost za uloženi novac. Ovaj višenamenski prostor je otvoren od jutra do mraka, a nadzire ga vlasnik i šef Vanja Puškar, koji godinama pažljivo bira lokalne namirnice i sluša zanimljive priče ljudi koji stoje iza svakog proizvoda. Kao rezultat toga, sa velikim zadovoljstvom nudi gostima mnogobrojne prilike da probaju lokalne proizvode i saznaju više o malim proizvođačima u regiji.

Iza svake kulinarske kreacije šefa Vanje Puškara stoji priča o ljudima, strasti i ljubavi prema Srbiji. „Svako naše jelo vodi goste na neverovatno putovanje našom zemljom”, smatra kuvar. “Toliko je toga što možemo da otkrijemo, a mi smo ovde, stojimo rame uz rame sa našim lokalnim proizvođačima kako bismo udahnuli novi život našim istorijskim korenima.”


Vanja je na čelu mladog i veoma motivisanog tima, koji je odlučan u predstavljanju malih proizvođača i njihovih specijaliteta koji su rezultat mukotrpnog rada i neverovatne strasti. Lokalni sirevi, aromatično bilje, meso i vino su dragoceni prirodni resursi, a sve njihove različite sorte treba zaštititi. Njihova ambicija je da stvore održivi model u kome će se proizvođači osećati kao sastavni deo tima. Imajući to na umu, žele da stvore ispravan krug između zemlje i hrane koju konzumiramo. Vanja je stalno u potrazi za novim proizvođačima.

“Imamo snažnu i neraskidivu vezu sa našom okolinom i zajednicom”, kaže Puškar. "New Balkan Cuisine” je naziv koji smo dali ovom novom pristupu, koji kombinuje korišćenje lokalnih namirnica uz moderne tehnike kuvanja kako bi se stvorio novi stil balkanske kuhinje. U početku smo smatrali da je prilično teško da definišemo što tačno čini srpsku kuhinju. Dakle, kako bismo stvorili našu “novu balkansku kuhinju”, proučavali smo tradicionalne recepte regije i kulturne uticaje koje smo zatim prilagodili koristeći sastojke nultog kilometara i dodali dašak mašte. To je dovelo do stvaranja jela punih upečatljivih, autentičnih okusa koja ne samo da privlače čula, već i pričaju svoju priču.”


Restoran Iva New Balkan Cuisine 
je predstavljen u Mišelin vodiču za 2021. godinu, prvom za Srbiju. Za sada nijedan restoran nije dobio Mišelin zvezdicu, ali je u ovom prvom izboru 14 restorana zaslužilo preporuke inspektora koji ih ocenjuju prema svetskim kriterijumima Mišelin vodiča sa ciljem da pruže najbolje preporuke gastronomima širom sveta. Iva New Balkan Cuisine nosi oznaku „Bib Gourmand”, koju zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. 

Recenzija Mišelin vodiča

“Ovaj restoran opuštenog modernog izgleda u polusuterenu ima ogroman značaj. Opsežan menu pokriva sve, od doručka do “street food” hrane i još mnogo toga. Kvalitetni tradicionalni balkanski recepti koji će vas zasititi su suptilno prefinjeni. Restoran preferira namirnice manjih proizvođača.”